FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie realizuje projekt FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA 21 – 23  marca 2014 r.

Celem tej inicjatywy jest promocja chleba, pokazania jego powszechności ale i równocześnie różnorodności w zależności od kraju pochodzenia.

Będzie się ona składała się z dwu sektorów, pierwszy  to prezentacja wypieków pieczywa, drugi to ekspozycja producentów pieczywa i związanych z piekarnictwem różnorodnych produktów czy sprzętu.

Do wzięcia udziału w żywej prezentacji chlebów świata zaprosiliśmy:

–  Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej) z prezentacją piady, producentów bliny, pizzy, pity, macy, ciapati (roti), lewasz, tortilli, oraz opłatka wigilijnego,

– Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną z pokazem wypieku rogali świętomarcińskich,

– Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwaście,

– przedstawicieli ambasad ze wszystkich kontynentów z pokazem własnej tradycji wypieku chleba.

Gościem specjalnym będzie Polski Kosmonauta Mirosław Hermaszewski.

który podzieli się doświadczeniami kulinarnymi z kosmosu.

Na tę okazję sprowadzony zostanie chleb kosmonautów.

Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.

Realizacja projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja Chlebów Świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też – wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata.  Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego wymiaru chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej dotychczas innej formie można go znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi.

Link do wydarzenia

http://www.polskiemedia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1383&Itemid=42

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *