INTERWIZJA.WARSZAWA TV

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa

20 stycznia odbył się I Narodowy Kongres Żywieniowy w Warszawie.

Jak mówił podczas I Narodowego Kongresu Żywienia prof. Mirosław Jarosz, ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia, a nie – jak wcześniej sądzono – produkty zbożowe.

– Dostarczają one wielu bezcennych składników mineralnych i witamin, co w istotny sposób zmniejsza zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce – dodaje dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

prof. dr hab. Mirosław Jarosz
I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

Instytut Żywności i Żywienia  wydał nową, zaktualizowaną Piramidę Żywieniową

W komunikacie IŻŻ prof. Mirosław Jarosz wspomina o tym, że warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy – przy czym z tego 3/4 powinny stanowić warzywa a 1/4 owoce.

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK