I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa

20 stycznia odbył się I Narodowy Kongres Żywieniowy w Warszawie.

Jak mówił podczas I Narodowego Kongresu Żywienia prof. Mirosław Jarosz, ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia, a nie – jak wcześniej sądzono – produkty zbożowe.

– Dostarczają one wielu bezcennych składników mineralnych i witamin, co w istotny sposób zmniejsza zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce – dodaje dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

prof. dr hab. Mirosław Jarosz I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa fot. ŚWIECZAK

prof. dr hab. Mirosław Jarosz
I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

Instytut Żywności i Żywienia  wydał nową, zaktualizowaną Piramidę Żywieniową

  • Owoce i warzywa awansowały na najważniejsze, pierwsze miejsce w piramidzie. To efekt dużego nacisku jaki kładzie się na te grupy produktów.
  • Produkty zbożowe, wcześniej ustawione na pozycji pierwszej zostały przez warzywa i owoce zdretronizowane i spadły na miejsce drugie, odrobinę mniej (lecz wciąż) ważne
  • Zmieniona jest sama nazwa piramidy – w której pełnej nazwie „Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej” podkreśla się teraz jak ważne jest aktywne życie
  • W piramidzie pojawiły się także zioła (to uznanie tego, że są one potrzebne w diecie) oraz wyszczególnione zostały orzechy (często polecane przez specjalistów dla zdrowej diety)

W komunikacie IŻŻ prof. Mirosław Jarosz wspomina o tym, że warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy – przy czym z tego 3/4 powinny stanowić warzywa a 1/4 owoce.

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa fot. ŚWIECZAK

I Narodowy Kongres Żywieniowy-konferencja prasowa
fot. ŚWIECZAK

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *