Jeszcze w tym roku dostawa 300 tys. szczepionek.

Fot. ŚWIECZAK

W niedzielę 27 grudnia ruszyły pierwsze szczepienia przeciw COVID-19 w Polsce. Pierwszą partię już rozdysponowano w szpitalach, kolejna dostawa jeszcze w grudniu trafi do kraju. – Szczepionka to nasza ogromna szansa, która pozwoli wyzwolić się z epidemii – powiedział premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej. Ważne, aby zaszczepiło się jak najwięcej Polaków. Dlatego ruszamy z kampanią #SzczepimySię, w której przekonujemy, że warto się zaszczepić. Jeśli nie dla samego siebie, to dla innych.

W szpitalach węzłowych we wszystkich województwach w kraju rozpoczął się w niedzielę proces szczepień przeciwko COVID-19. – 4 marca br. zarejestrowaliśmy w Polsce pierwszy przypadek koronawirusa. Dzisiaj, po 300 dniach możemy zacząć myśleć o powrocie do normalności. Ten powrót do normalności może się wydarzyć dzięki szczepionce – powiedział Mateusz Morawiecki, Prezes Rady Ministrów.
Zapewnione dostawy

W ramach pierwszej dostawy do Polski trafiło ok. 10 tys. dawek szczepionek. Preparat rozdysponowano pomiędzy 72 szpitale węzłowe. Do 18 placówek trafiło od 150 do 900 dawek, do pozostałych po 75. Jak informował podczas konferencji szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Michał Dworczyk, jeszcze w tym roku do Polski dotrze kolejna partia szczepionek: Do końca tego roku dotrze 300 tys. dawek do Polski. Potem co tydzień będą takie transporty trafiały do Polski. Jak kolejne firmy zarejestrują swoje produkty, ta liczba będzie wciąż wzrastała – powiedział Michał Dworczyk.

W okresie szczepienia grupy 0 szczepionki będą dystrybuowane pomiędzy 509 szpitali węzłowych. Potem preparat trafi do ponad 9 tys. zespołów we wszystkich gminach w całej Polsce, które będą szczepiły Polaków.

15 stycznia – zarejestruj się

Warto zapamiętać tę datę. 15 stycznia rozpoczną się zapisy na szczepienia dla wszystkich chętnych. Nie warto czekać. Zamierzam się zapisać na szczepienie zgodnie z harmonogramem – zapowiedział premier Morawiecki.

One reply on “Jeszcze w tym roku dostawa 300 tys. szczepionek.”