20 stycznia odbył się I Narodowy Kongres Żywieniowy w Warszawie.
Miejscem konferencji była Sala Marmurowa w Pałacu Kultury i Nauki.
Żywienie a długość życia Polaków (1950–2014)
Piramida zdrowego żywienia – 2016,
prof. dr hab. Mirosław Jarosz
Tłuszcze w żywieniu człowieka
prof. dr hab. Wiktor B. Szostak
Żywienie w prewencji i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego
prof. dr hab. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Żywienie w prewencji i leczeniu zaburzeń lipidowych
prof. dr hab. Barbara Cybulska
Żywienie w prewencji i leczeniu cukrzycy typu 2
mgr inż. Aleksandra Cichocka
Żywienie w prewencji choroby Alzheimera
prof. dr hab. Mirosław Jarosz
I Narodowy Kongres Żywieniowy – dyskusja
Żywienie zindywidualizowane – quo vadis?
dr hab. Iwona Traczyk, prof. nadzw. IŻŻ
Żywienie kobiet w ciąży
dr hab. Dorota Szostak-Węgierek
Standardy leczenia otyłości
dr Magdalena Białkowska
Dobra praktyka leczenia otyłości w ramach projektu pod hasłem
„Zachowaj równowagę” w Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy
mgr Hanna Stolińska,
Konsekwencje zdrowotne nadmiernego spożycia soli i niedoboru jodu
prof. dr hab. Mirosław Jarosz
Profilaktyka niedoboru jodu w Polsce
dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ
Sól w żywieniu zbiorowym – zalecenia dr Anna Wojtasik
Dyskusja
Sól w produktach żywnościowych – zalecenia
dr Hanna Mojska
Wpływ dostępności warzyw i owoców na zmianę nawyków żywieniowych dzieci na podstawie programu „Owoce w szkole”
ewaluowanego przez Instytut Żywności i Żywienia
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Promocja idei 5 porcji warzyw, owoców lub soku w Polsce
Barbara Groele (KUPS)
Działania przemysłu na rzecz zmniejszania zawartości tłuszczu, cukru i soli w produktach spożywczych
dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha (PFPŻ)
Jak określić porcję
Blanka Mellova, Nestle Polska
Terapeutyczne właściwości mleka kobiecego – aktualne i przyszłe zastosowania
dr Aleksandra Wesołowska (WUM)
Wywiad z prof. dr hab. Mirosławem Jarosz, Dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia
Piotr Gniadzik, Apple Delice