W uroczystości 2 maja na dziedzińcu Belwederu z okazji Dnia Flagi oraz Dnia Polonii i Polaków za Granicą uczestniczyli m.in. Prezydent Andrzej Duda, Małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser-Duda, Szef KPRP Małgorzata Sadurska wraz z prezydenckimi ministrami i doradcami – szefem BBN ministrem Pawłem Solochem, marszałek Sejmu Marek Kuchciński oraz ministrowie rządu i parlamentarzyści.

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej. Prezydent odznaczył przedstawicieli środowisk polonijnych i wręczył flagi państwowe. fot. ŚWIECZAK

– Cieszę się, że właśnie dziś, tu w Warszawie w Belwederze pod tą biało-czerwoną, którą przed chwilą podnieśliśmy na maszt mogę gościć moich rodaków przybywających z najdalszych zakątków świata. Cieszę się, bo ta biało-czerwona jest nasza. Jest wspólna, jest wszystkich tych, którzy mieszkają tu w Polsce. jest wszystkich tych, którzy mieszkają poza granicami a w sercach czują się Polakami – powiedział Andrzej Duda.

Prezydent wręczył odznaczenia państwowe osobom działającym na rzecz Polonii „za wybitne zasługi w działalności na rzecz środowisk polonijnych, za krzewienie polskiej kultury i tradycji narodowych
Za wybitne zasługi w działalności na rzecz środowisk polonijnych, za krzewienie polskiej kultury i tradycji narodowych

Odznaczeni zostali:

KRZYŻEM KOMANDORSKIM Z GWIAZDĄ ORDERU ODRODZENIA POLSKI

1. Piotr MAŁOSZEWSKI – profesor nauk o Ziemi, wiceprzewodniczący Chrześcijańskiego Centrum Krzewienia Kultury, Tradycji i Języka Polskiego w Niemczech

KRZYŻEM KOMANDORSKIM ORDERU ODRODZENIA POLSKI

2. Emilia CHMIELOWA – działaczka polskiej mniejszości narodowej na Ukrainie, współzałożycielka i prezes Federacji Organizacji Polskich na Ukrainie

3. Barbara KUKULSKA – prezes Zjednoczenia Polskiego w Johannesburgu, inicjatorka powstania Związku Sybiraków w Południowej Afryce

pośmiertnie

4. Michał BIENIASZ – artysta plastyk, prezes Oddziału Stowarzyszenia Polskich Kombatantów w Szwecji, prezes Związku Dziennikarzy Polskich na Wschodzie, członek Zarządu Rady Uchodźstwa Polskiego

KRZYŻEM KAWALERSKIM ORDERU ODRODZENIA POLSKI

5. Aleksander OCZAK – działacz opozycji demokratycznej, współzałożyciel i wiceprezes Stowarzyszenia Nasza Polonia w Sydney

6. Tadeusz SMUGAŁA – wiceprezes Zarządu Głównego Macierzy Szkolnej w Republice Czeskiej, prezes Miejscowego Koła Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Cierlicku-Kościelcu.

Z okazji Dnia Polonii i Polaków za Granicą oraz Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej Prezydent Andrzej Duda w uznaniu wybitnych zasług i szczególnych osiągnięć w działalności polonijnej, społecznej, kulturalnej i gospodarczej wręczył flagi państwowe Rzeczypospolitej Polskiej.

Flagi otrzymały:
Organizacje harcerskie z kraju i z zagranicy:

1. Związek Harcerstwa Polskiego działający Poza Granicami Kraju w Londynie.

2. 301. Warszawska Drużyna Harcerzy „Knieja” im. Rtm. Witolda Pileckiego.

Polskie szkoły, które w tym roku obchodzą jubileusz 200-lecia swojego powstania z kraju i z zagranicy:

3. Szkoła Średnia nr 10 we Lwowie.
4. Zespół Szkół Publicznych w Jabłowie.

Hospicja z kraju i z zagranicy:

5. Hospicjum im. bł. Michała Sopoćki w Wilnie.
6. Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio.

Instytucje Kościelne z kraju i z zagranicy:

7. Parafia Świętego Ferdynanda w Chicago.
8. Klasztor Ojców Bernardynów w Kalwarii Zebrzydowskiej.

Instytucje kulturalne w kraju i za granicą:

9. Scena Polska Teatru Cieszyńskiego
10. Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „MAZOWSZE” im. Tadeusza Sygietyńskiego w Karolinie.

Organizacje i instytucje szczególnie zasłużone w działalności społecznej, kulturalnej i gospodarczej:

11. Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej.
12. Podlaski Oddział Straży Granicznej.
im. gen. dyw. Henryka Minkiewicza.
13. Miasto Kleczew.
14. Klub Jagielloński.
15. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe S i A Pietrucha.
16. Firma Zortrax.
17. 31. Baza Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny.
18. Spółka PGE Narodowy Warszawa.
19. Obwód Mazowiecki Związku Strzeleckiego Rzeczypospolitej.