Gala Olimpijska 2018

W sobotę w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się Gala Olimpijska, podczas której podsumowano XXIII Zimowe Igrzyska w Pjongczangu.
W uroczystości uczestniczył Prezydent Andrzej Duda, który spotkał się w reprezentantami Polski.
W Gali wzięli udział nasi olimpijscy medaliści z PyeongChang – skoczkowie narciarscy, którzy wywalczyli brązowy medal w konkursie drużynowym (Maciej Kot, Stefan Hula, Dawid Kubacki, Kamil Stoch) oraz złoty indywidualnie na dużej skoczni (Kamil Stoch).
Obecni byli trenerzy zawodników, ich bliscy, parlamentarzyści, liczni przedstawiciele Rodziny Olimpijskiej, działacze, sympatycy sportu ze świata kultury, nauki, medycyny i biznesu, członkowie korpusu dyplomatycznego, młodzież z klubów olimpijczyka i szkół noszących imię olimpijczyków.

Uroczystość w sali konferencyjnej Centrum Olimpijskiego poprzedziło odsłonięcie przez zawodników replik ich medali umieszczonych na Ścianie Chwały Polskiego Sportu w Muzeum Sportu i Turystyki. Do zbiorów placówki trafiły też reprezentacyjny strój i pochodnia olimpijska z PyeongChang. Następnie Kamil Stoch odsłonił tablicę, na której umieszczono nazwiska wszystkich członków naszej reprezentacji uczestniczącej w koreańskich igrzyskach.

Galę otworzył gospodarz spotkania – Andrzej Kraśnicki. Prezes PKOl krótko podsumował występ biało-czerwonych na arenach igrzysk, zwracając uwagę iż obok startów medalowych nie brakowało i takich, w których nasi reprezentanci byli o krok od miejsc na podium.

Fot. ŚWIECZAK

Sympatycznym i symbolicznym elementem Gali było pojawienie się na scenie czworga naszych młodych zawodników, którzy w PyeongChang debiutowali w olimpijskiej reprezentacji. Karolina Bosiek (łyżwiarstwo szybkie), Natalia Kaliszek i Maksym Spodyriew (łyżwiarstwo figurowe) i Mateusz Sochowicz (saneczkarstwo) krótko opowiedzieli jak przeżyli ten debiut, jakie wrażenie zrobiła na nich Korea Południowa i same igrzyska. Następnie z rąk członkini MKOl Ireny Szewińskiej oni i kilkoro innych uczestników igrzysk odebrali pamiątkowe znaczki potwierdzające udział w tej imprezie.

Pierwsi nagrody za medal odebrali członkowie drużyny skoczków. Maciejowi Kotowi, Stefanowi Huli, Dawidowi Kubackiemu i Kamilowi Stochowi czeki na 37.500 PLN każdy oraz głównemu trenerowi – Stefanowi Horngacherowi (25.000 PLN) wręczyli przedstawiciele Sponsora Generalnego Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej – Prezes Zarządu Totalizatora Sportowego Olgierd Cieślik oraz Sponsora naszej Reprezentacji – Prezes Zarządu Tauron Sprzedaż Rafał Soja, w towarzystwie Wiceprzewodniczącej Rady PKOl Anny Rulkiewicz i Prezesa PKOl Andrzeja Kraśnickiego.

Fot. ŚWIECZAK

Kilka minut później reprezentujący Sponsora Strategicznego Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej PyeongChang 2018 – Członek Zarządu PKN ORLEN Zbigniew Leszczyński wraz z Andrzejem Kraśnickim czek na 120.000 PLN przekazał Kamilowi Stochowi, a na 60.000 PLN – Stefanowi Horngacherowi.