Inauguracja plebiscytu Warszawianka Roku

Miasto stołeczne Warszawa po raz pierwszy ogłasza plebiscyt „Warszawianka Roku”, w ramach którego uhonorowana zostanie kobieta, która swoją działalnością społeczną lub zawodową w szczególny sposób przyczyniła się do rozwoju i promowania Warszawy. Z inicjatywą reaktywowania plebiscytu na Warszawiankę Roku wystąpiło do stołecznego ratusza Towarzystwo Przyjaciół Warszawy. Docelowo plebiscyt będzie wydarzeniem cyklicznym, wyłaniającym osobowość danego roku.

Fot. ŚWIECZAK

– Każdy może zgłosić Warszawiankę Roku i każda kobieta związana z naszym miastem ma szansę nią zostać. Uhonorowana może zostać zarówno osoba znana z pierwszych stron gazet, jak również ktoś, kogo sylwetka jest nieznana, chociaż swoją codzienną pracą wpływa pozytywnie na otoczenie. W roku 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości przyznamy także wyjątkowy, jubileuszowy tytuł Warszawianki Stulecia – mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezydent stolicy i dodaje – Zachęcam wszystkich do włączenia się w plebiscyt. Opowiedzmy historię mieszkanek stolicy, które wpłynęły i nadal wpływają na to jakim miastem jest Warszawa.

Fot. ŚWIECZAK

– Rok 2018 został ustanowiony przez polski Parlament „Rokiem Praw Kobiet”. Wiele udało się już zrobić ale samo prawo nie wystarczy. Musimy także zmienić świadomość ludzi żeby kobiety miały takie same jak mężczyźni szanse na dobrą pracę, zrobienie kariery i przede wszystkim niezależność. Zmiana sposobu myślenia i wychowywania dzieci wymaga czasu, nawet wielu, wielu lat – mówi Ewa Malinowska-Grupińska, Przewodnicząca Rady m.st. Warszawy.

Idea konkursu

Plebiscyt „Warszawianka roku” ma na celu wyłonienie laureatki, która swoją pracą zawodową lub społeczną w szczególny sposób przyczynia się do rozwoju Warszawy, jako miasta otwartego i tolerancyjnego. To uznanie dla wybitnych zawodowych i społecznych osiągnięć kobiet w sferze społecznej, gospodarczej, kultury, edukacji, medycyny. Tytuł Warszawianki Roku zostanie przyznany w szczególności za:

– działalność i promocję na rzecz Warszawy,
– realizację działań na rzecz promowania wartości tj.: otwartość, tolerancja, równouprawnienie,
– wybitne osiągnięcia w swojej dziedzinie,
– działalność na rzecz kobiet, społeczeństwa obywatelskiego i społeczności lokalnej na terenie Warszawy.

Ważne wydarzenia określające rok 2018 wpłynęły na tegoroczną edycję Plebiscytu

Tegoroczny plebiscyt, poza jego pierwszą edycją, jest również szczególny z uwagi na dwa wydarzenia określające rok 2018. Rok 2018 jest Rokiem Kobiet oraz Obchodami 100lecia odzywania Niepodległości przez Polskę. Dlatego w tegorocznej edycji plebiscytu wybrana zostanie również Warszawianka Stulecia.

Przebieg plebiscytu

Warszawianka Roku

Zgłoszenia – Na zgłoszenia warszawiaków czekamy od 21 maja do 22 czerwca. Zgłoszenia kandydatki zawierające m.in. krótkie uzasadnienie można dokonać w formie elektronicznej lub papierowej. Jedna osoba może zgłosić maksymalnie 3 kandydatury.
Nominacje – Spośród prawidłowo zgłoszonych kandydatur kapituła stworzy listę 10 nominowanych do tytułu „Warszawianka Roku”, z których w drodze głosowania wyłoniona zostanie laureatka Plebiscytu. Ogłoszenie nominacji 17 września br.
Głosowanie – Laureatka zostanie wyłoniona w drodze głosowania, które rozpocznie się 17 września i potrwa do 17 października. Głosować będzie można poprzez stronę www.um.warszawa.pl/warszawiankaroku lub za pomocą karty do głosowania, która będzie dostępna na stronie plebiscytu lub w siedzibie organizatora.
Laureatką Plebiscytu zostanie kobieta, która zdobędzie największą liczbę głosów. Poznamy ją podczas uroczystej gali 25 października br.

Warszawianka Stulecia

W naszym Plebiscycie zostanie przyznany tytuł specjalny Warszawianki Stulecia. W celu wyłonienia laureatki, kapituła stworzy listę 10 nominowanych kandydatek do tego tytułu. Nazwiska nominowanych poznamy 17 września br. Laureatka – tak jak w przypadku Warszawianki Roku zostanie wyłoniona w drodze głosowania przez mieszkańców stolicy. Nazwisko laureatki poznamy 25 października.

Plebiscyt realizowany jest przy udziale znanych osobistości ze świata kultury, mediów i organizacji pozarządowych.

Warszawianka Roku – kapituła

PRZEWODNICZĄCA: Ewa Malinowska – Grupińska – przewodnicząca Rady m.st. Warszawy
Anda Rottenberg – historyk sztuki, krytyk, kurator sztuki i publicystka. W latach 1993–2001 dyrektor Państwowej Galerii Sztuki Zachęta w Warszawie. Szefowa działu kultury „Vogue Polska”
Anna Maruszeczko – dziennikarka radiowa i telewizyjna, red. naczelna „Urody życia”
Agata Passent – dziennikarka, pisarka, założycielka fundacji „Okularnicy”
Beata Michalec – prezeska Towarzystwa Przyjaciół Warszawy
Dorota Warakomska – dziennikarka, doradczyni medialna, prezeska stowarzyszenia Kongres Kobiet
Wojciech Burszta – antropolog kultury, kulturoznawca, eseista i krytyk kultury
Roman Gutek – działacz kulturalny, twórca Warszawskiego Festiwalu Filmowego i współzałożyciel firmy Gutek Film

Warszawianka Stulecia – kapituła

PRZEWODNICZĄCA: Ewa Malinowska – Grupińska, przewodnicząca Rady m.st. Warszawy
Katarzyna Madoń – Mitzner, Zastępca Dyrektora Domu Spotkań z Historią
Krystyna Kofta, pisarka, polonistka, plastyczka i felietonistka
Anna Czerwińska, działaczka na rzecz praw kobiet, współzałożycielka Fundacji na rzecz Równości i Emancypacji STER
Beata Michalec, prezeska Towarzystwa Przyjaciół Warszawy
Ryszard Mączewski, varsavianista, ekonomista, działacz społeczny i felietonista. Założyciel portalu warszawa1939.pl i fundator Fundacji Warszawa1939.pl

Ambasadorowie:

Dorota Wellman – dziennikarka, prezenterka, producentka programów radiowych i telewizyjnych
Katarzyna Bonda – autorka bestsellerowych powieści kryminalnych
Jacek Santorski – psycholog biznesu, wydawca i przedsiębiorca,
DJ Wika – działaczka społeczna zaangażowana w sprawy seniorów, DJ
Gabi Drzewiecka – dziennikarka muzyczna
Adrianna Zawadzińska – miss Polski na wózku 2016, wicemiss w konkursie Miss Wheelchair World 2017, konkursie dla najpiękniejszej kobiety poruszającej się na wózku inwalidzkim, który w zeszłym roku po raz pierwszy w historii był organizowany w Warszawie
Mamadou Diouf – wokalista, dziennikarz, animator kultury i działacz społeczny. Z wykształcenia lekarz weterynarii, z powołania muzyk i pisarz.
Olgierd Łukaszewicz – aktor teatralny i filmowy, w latach 2002–2005 i 2011-2018 prezes Związku Artystów Scen Polskich
Laureatka tytułu zostanie wyłoniona w drodze głosowania (formularz internetowy na stronie http://www.um.warszawa.pl/warszawiankaroku/ i papierowy). W głosowaniu będą mogły wziąć udział osoby z kraju i zagranicy. Oficjalnie przyznanie tytułów nastąpi podczas uroczystej gali 25 października 2018 r.

Patronat honorowy PLEBISCYTU „Warszawianka Roku”
Rzecznik Praw Obywatelskich

Partnerzy merytoryczni
Towarzystwo Przyjaciół Warszawy
Dom Spotkań z Historią

One reply on “Inauguracja plebiscytu Warszawianka Roku”

1. Danka Sieczkowska on

Dobry wieczór. Postanowiłam napisać, bo to moja wina, ze nie zgłosiłam swojej kandydatki na konkurs.
    W nawale spraw – po prostu uciekło mi…. Bardzo przepraszam za zwłokę, naprawdę.
    Kobieta, którą chciałam zgłosić do plebiscytu, zasługuje na to jak najbardziej. Tak uważam ja oraz osoby, które ja znają osobiście….
    Błagam szanowną KAPITUŁę – czy jeszcze mogę to zrobić? napisać o niej i zgłosić?
    pełna nadziei – czekam na odp
    Danka Sieczkowska