Kaczyński po spotkaniu w Senacie: Jutro kolejne rozmowy

Marszałek Senatu Stanisław Karczewski w poniedziałek 9 stycznia 2017 r. zaprosił na rozmowy dotyczące sporu w sejmie przedstawicieli partii. W spotkaniu o godz. 14 udział wzięli prezes PiS Jarosław Kaczyński, przewodniczący Nowoczesnej Ryszard Petru, szef PSL Władysław Kosiniak-Kamysz i Paweł Kukiz z klubu Kukiz’15. Rozmowy trwały około 2 godzin. W rozmowach udział nie wziął przewodniczący Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna.

Kaczyński po spotkaniu w Senacie: Jutro kolejne rozmowy

Jarosław Kaczyński poinformował dziennikarzy, że na wtorek zaplanowane jest kolejne spotkanie. I kolejne zaproszenie dla lidera PO.

– Uczestnicy spotkania zgodzili się w następujących sprawach: zaczynamy posiedzenie Sejmu na sali plenarnej. Uczestnicy stwierdzili, że ich kluby nie będą blokowały mównicy, tym bardziej stołu prezydialnego – mówił prezes PiS Jarosław Kaczyński po spotkaniu w Senacie.

Kaczyński po spotkaniu w Senacie: Jutro kolejne rozmowy

– Przedstawiciele jednej partii, być może dwóch, trudno powiedzieć, uznali że w razie ostatecznego uchwalenia budżetu, będą zaskarżać go do Trybunału Konstytucyjnego, co z naszego punktu widzenia jest rzeczą, na którą trudno się zgodzić, ale to jest prawo 50 posłów i my tego prawa w żadnym wypadku nie kwestionujemy – dodał.