Kondolencje po katastrofie samolotu Germanwings

W związku z katastrofą samolotu Germanwings 4U9525, który we wtorek rozbił się we francuskich Alpach Prezydent RP Bronisław Komorowski wystosował depesze kondolencyjne do Prezydenta RFN Joachima Gaucka i do Króla Hiszpanii Filipa VI. Składając wyrazy najgłębszego współczucia, Prezydent RP zapewnił, że w tych bolesnych chwilach Polacy solidarnie łączą się w żałobie z rodzinami oraz bliskimi ofiar tej tragedii.

– Chciałbym podzielić się głębokim żalem i bólem ze względu na skalę dramatu, jakim jest katastrofa samolotu niemieckich linii lotniczych we francuskich Alpach – powiedział Prezydent RP we wtorek dziennikarzom.
Poinformował, że przekazał kondolencje prezydentowi Niemiec i królowi Hiszpanii. – Takie są informacje, jeśli chodzi o ofiary – obywateli tych krajów – dodał. – Trzeba liczyć się z tym, że będą także wśród ofiar obywatele innych krajów. Będziemy odpowiednio na to reagowali, przekazując polskie wyrazy współczucia i solidarności rodzinom osób, które zginęły, a także na ręce władz państwowych, dla całych społeczeństw – powiedział Bronisław Komorowski.
– Wszyscy będziemy przeżywali przez najbliższe dni skalę tego dramatu i wszystkie związane z nim okoliczności – dodał.
Prezydent powiedział również, że planowane na wtorkowe popołudnie podpisanie projektu ustawy prorodzinnej odbędzie się w innym terminie. Wskazywał, że ze względu na dramat, który się rozegrał w Alpach organizacja takiej radosnej uroczystości byłaby dysonansem.(prezydent.pl)

Kondolencje po katastrofie samolotu Germanwings fot. ŚWIECZAK

Kondolencje po katastrofie samolotu Germanwings