Konwencja programowa partii Teraz!

W niedzielę w Praskim Centrum Koneser w Warszawie odbyła się konwencja programowa Teraz! – nowego ugrupowania politycznego Ryszarda Petru, Joanny Scheuring-Wielgus i Joanny Schmidt.

Fot. ŚWIECZAK

Ryszard Petru zapowiedział, że Teraz! będzie reprezentować idee i wartości, których nikt na polskiej scenie politycznej nie reprezentuje, szczególnie skupiając się na gospodarce i kwestiach społecznych. Robimy to po to, aby współrządzić Polską po wyborach w 2019 roku – dodał.

Joanna Scheuring-Wielgus podkreśliła, że celem nowego ugrupowania jest zapewnienie wysokiej jakości życia oraz możliwości indywidualnego rozwoju wszystkim mieszkankom i mieszkańcom Polski. „Jeśli chcemy odnieść długofalowy sukces gospodarczy musimy zapewnić Polkom i Polakom dobre warunki życia. Dobre i godne warunki życia, a nie jałmużnę, to jest nasz wspólny cel” – mówiła.

Fot. ŚWIECZAK

Petru zapowiedział wprowadzenie 16-procentowych liniowych podatków PIT i CIT. „Podatek VAT będziemy obniżać, porządkując niedobór w kasie po rządach PiS” – zaznaczył. „Zmniejszymy ZUS do 500 złotych miesięcznie dla małych firm, aby w końcu mogły rozwinąć skrzydła” – zadeklarował Petru.
– Zmniejszymy ZUS do 500 złotych miesięcznie dla małych firm, aby w końcu mogły rozwinąć skrzydła – zadeklarował Petru.
Petru zaproponował odejście od węgla jako wyłącznego źródła energii. „Trzeba będzie wstrzymać wszelkie wielkie węglowe inwestycje tego rządu i postawić na energię odnawialną i konkurencję energetyczną” – dodał.

Petru proponuje też, by do ochrony zdrowia wprowadzić na stałe sektor prywatny, by „zniknęły kolejki, wzrosły wynagrodzenia lekarzy i pielęgniarek”.

Kolejną propozycją Teraz! jest likwidacja zakazu handlu w niedziele. „W zamian zaproponujemy dwie wolne niedziele dla pracowników handlu” – dodał Petru.

– 500 plus się nie sprawdziło! Demograficznie program 500 plus okazał się fiaskiem. (…) Program 500 plus nie pomaga tym, którzy chcą mieć dzieci, bo największą pomoc jest potrzebna dla tych, którzy mają pierwsze dziecko. (…) On wymaga korekty — zaznaczył Petru.

Adam Kądziela

Anna Skiba