Kopcińska: Nie da się z dnia na dzień wprowadzić wszystkich rozwiązań dla osób niepełnosprawnych

Przywiozłam propozycję porozumienia w sprawie wsparcia osób niepełnosprawnych przez Radę Ministrów – powiedziała rzeczniczka rządu Joanna Kopcińska, która przyszła we wtorek do protestujących w Sejmie. Porozumienie miałoby zostać zawarte „pomiędzy Radą Ministrów, reprezentowaną przez panią minister Elżbietę Rafalską, zarazem przewodniczącą Rady Dialogu Społecznego oraz pełnomocnikiem rządu do spraw osób niepełnosprawnych Krzysztofem Michałkiewiczem, a przedstawicielami środowiska osób niepełnosprawnych” – tłumaczyła.

– W tym porozumieniu, które paniom zostawię, jest zobowiązanie do podniesienia z dniem 1 czerwca wysokości renty socjalnej do poziomu najniższej emerytury – przekazała. Dodała, że w załączniku jest projekt ustawy. Zaprosiła protestujących rodziców do Rady Dialogu, gdzie miałoby dojść do podpisania porozumienia. Protestujący rodzice nie przyjęli oferty. – My dziękujemy za to porozumienie. To nie jest dla nas porozumienie – skomentowała Iwona Hartwich z Komitetu Protestacyjnego Rodziców Osób Niepełnosprawnych. Dodała, że dwa postulaty, z którymi przyjechali do Sejmu – renty socjalnej i dodatku rehabilitacyjnego – są nierozerwalne. – Czy pani się zgodzi, że 900 złotych w portfelu tych osób niepełnosprawnych starczy na życie, czy nie starczy? – dopytywała Kopcińską. Hartwich powiedziała, że protestujący nie wierzą w dobra wolę rządu. – Sądziłyśmy, że państwo podejdą do problemu poważnie. Podpiszemy takie porozumienie, kiedy w tej ustawie znajdzie się również pierwszy postulat – zadeklarowała.