Legia Warszawa utworzyła specjalną Trybunę Weterana

W czwartek w Centrum Weterana Działań Poza Granicami Państwa odbyło się spotkanie sekretarza stanu w MON Bartosza Kownackiego z wiceprezesem Zarządu Legii Warszawa Jakubem Szumielewiczem.

– Mamy tradycję wojskową, która coś oznacza. Nie chcemy tylko grać w piłkę. Jesteśmy wielką organizacją społeczną, która musi wykorzystywać potencjał do tego, żeby wspierać ludzi. (…) Wojsko Polskie jest nam bardzo bliskie, a weterani są osobami, które wykazały się czymś najwyższym, żeby budować bezpieczeństwo naszej Ojczyzny. Mając świadomość jak wielką cenę czasem płacą, chcemy wykonać symboliczny gest w postaci otwarcia Trybuny Weterana. (…) Ta decyzja ma aprobatę całej naszej organizacji. Chcemy oddawać cześć ludziom, którzy potrafili oddać swoje zdrowie dla Ojczyzny – powiedział wiceprezes Jakub Szumielewicz.

Podczas dzisiejszego spotkania do zbiorów znajdujących się w Sali Tradycji przekazana została również klubowa koszulka z numerem 100.

– Najpopularniejszy polski klub, tak jak weterani, sławi dobre imię Polski poza granicami kraju, również buduje markę Polski. Cieszy mnie, że ten klub potrafi i chce podkreślać swoje tradycje wojskowe. Bardzo serdecznie dziękuję za ten symboliczny gest przekazania koszulki oraz za decyzję o utworzeniu Trybuny Weterana. To szczególne wyróżnienie i oddanie hołdu tym wszystkim, którzy służyli poza granicami kraju – powiedział podczas spotkania sekretarz stanu w MON Bartosz Kownacki.