W środę, 29 kwietnia marszałek Sejmu Radosław Sikorski  rozmawiał z przewodniczącym Rady Najwyższej Ukrainy Wołodymyrem Grojsmanem. Tematy spotkania obejmowały m.in. realizację strategicznego partnerstwa łączącego Polskę i Ukrainę, w tym na poziomie parlamentarnym, jak również sprawy wpisane we wspólną, polsko-ukraińską historię.

Marszałek Sikorski i przewodniczący Grojsman  również rozmawiali o konflikcie w Donbasie i realizacji porozumień pokojowych. Spotkanie było także okazją do rozmowy o niezbędnych reformach na Ukrainie i polskim wsparciu dla procesu przemian u naszego wschodniego sąsiada.

Grojsman Wołodymyr Przewodniczący Rady Najwyższej Ukrainy Sikorski Radosław Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Marszałek Sejmu spotkał się z przewodniczącym Rady Najwyższej Ukrainy Wołodymyrem Grojsmanem fot. ŚWIECZAK

Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej

Szef ukraińskiego parlamentu przybył z dwudniową oficjalną wizytą do Polski na zaproszenie marszałka Sikorskiego. Pobyt w naszym kraju Wołodymyr Grojsman rozpoczął od złożenia wieńca na Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie. Przewodniczący spotka się także m.in. z marszałkiem Senatu Bogdanem Borusewiczem i premier Ewą Kopacz. Ponadto, Wołodymyr Grojsman wygłosi wykład w Kolegium Europejskim w Natolinie.

Polska i Ukraina utrzymują intensywne kontakty parlamentarne – na szczeblu szefów parlamentów, komisji (m.in. spraw zagranicznych i UE, a po stronie ukraińskiej ds. integracji europejskiej) oraz grup bilateralnych. W tej kadencji w Sejmie i Senacie działa Polsko-Ukraińska Grupa Parlamentarna, licząca aktualnie 51 posłów i 8 senatorów. Delegacje polskiego parlamentu i Rady Najwyższej Ukrainy spotykają się też w ramach Zgromadzenia Parlamentarnego Polski i Ukrainy, które m.in. rozpatruje kwestie ważne dla obu krajów oraz przyjmuje wspólne stanowiska.