Morawiecki i Szumowski ogłosili luzowanie obostrzeń od 20 kwietnia

Od 20 kwietnia przystępujemy do nowego etapu, stopniowego zdejmowania pewnych obostrzeń.

Morawiecki i Szumowski ogłosili luzowanie obostrzeń od 20 kwietnia
fot. ŚWIECZAKW ramach tego zestawu powrotu do nowej normalności, czy do nowej rzeczywistości gospodarczej, mamy przede wszystkim kilka nowych komunikatów. Po pierwsze otwarcie lasów i parków. Przy czym nie traktujmy tego jako zaproszenia do niekontrolowanej rekreacji, do bardzo szerokich wyjść; to ma być zwiększony komfort zdrowia psychicznego dla ludzi i tak do tego podchodzimy – powiedział szef rządu.

Od poniedziałku 20 kwietnia będą obowiązywać:

– zliberalizowane zasady dotyczące handlu, żeby w sklepach do 100 m2 była możliwość obsługi czterech klientów na jedną kasę, a w sklepach powyżej 100 m2 – 1 osoba na 15 m2; taka zasada – 1 osoba na 15m2 będzie obowiązywała też w kościołach,
– wyłączenie z ograniczenia przemieszczania się bez dorosłego osób powyżej 13 roku życia,
– otwarty wstęp do lasów, parków, z wyłączeniem placów zabaw,

Morawiecki i Szumowski ogłosili luzowanie obostrzeń od 20 kwietnia

Premier zapowiedział, że na dalszych etapach łagodzenia przepisów związanych z epidemią koronawirusa będą otwierane kolejno rzemiosło, a następnie handel i usługi, także w tych obszarach, gdzie jest bardzo bliski kontakt człowieka z człowiekiem.

eraz będziemy w kolejnych etapach otwierać rzemiosło, następnie handel, choć już i dzisiaj przecież w tym, co powiedziałem jest złagodzenie przepisów dotyczących handlu, a na końcu usługi. Na samym końcu usługi typu salony tatuażu, piercingu czy rehabilitacji – tam, gdzie jest bardzo bliski kontakt człowieka z człowiekiem i ta możliwość transmisji jest bardzo wysoka – powiedział Morawiecki na wspólnej konferencji z ministrem zdrowia Łukasz Szumowski.