Orlen bierze Lotos. Samorządowcy, ekonomiści i politycy opozycji ostrzegają: będą z tego szkody

O prawdopodobnych groźnych konsekwencjach przejęcia Lotosu przez PKN Orlen mówili w środę, 15 lipca, pomorscy samorządowcy, ekonomiści i politycy opozycji. W konferencji prasowej uczestniczyli m.in prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz i marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk. „To jest zamach na Lotos a nie żadna fuzja” – mówił europoseł Janusz Lewandowski. Niespodziewanie na konferencji pojawił się prezes Orlenu Daniel Obajtek.

Spotkanie pomorskich samorządowców, ekonomistów i polityków opozycji z dziennikarzami odbyło się przed siedzibą Grupy Lotos na gdańskich Rudnikach.

Janusz Lewandowski, poseł do Parlamentu Europejskiego:

– Lotos to duma Pomorza, bardzo ważna organizacja dla Pomorza. Zamach na Lotos, bo to nie jest żadna fuzja, to jest jeden z dowodów że PIS poczyna sobie na pomorskiej ziemi jak kolonizator na podbitych terenach. Nie złamał morale i duszy ludności, więc zabiera aktywa. Przed Lotosem była Energa przejęta w kwietniu za ułamek wartości, bo została wpędzona w nonsensowne projekty węglowe. Opóźniają się priorytety transportowe Wybrzeża, wbrew obietnicom prezydenta Dudy nędzna jest kondycja państwowych stoczni, a zupełnie beznadziejna Marynarki Wojennej. To jest kontekst operacji na Lotosie. To jest zniszczenie dorobku Lotosu osłaniane hasłem, że buduje się europejski czempion. To jest bzdura.

Tadeusz Aziewicz, poseł na Sejm:

– Lotos jest jednym z dwóch fundamentów kapitałowych pomorskiej gospodarki. Kolonizacja Lotosu, teraz rozbiór Lotosu jest potężnym uderzeniem nie tylko dla naszego regionu, ale też w całość polskiej gospodarki. Jeszcze jako prezes UOK w rządzie Jerzego Buzka wielokrotnie występowałem przeciwko planom tej fuzji zwracając uwagę na potrzeby utrzymania konkurencyjnego rynku w sektorze paliwowym. Mamy do czynienia z próbą budowania monopolu.
Jednoznacznie stwierdzam że kontynuowanie tej fuzji jest sprzeczne z polską i pomorską racją stanu i wzywam rząd PiS do zaniechania.

Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego:

– Dziś rozmawiamy o fundamencie pomorskiej gospodarki jaką jest Grupa Lotos, budowana przez kilkadziesiąt lat przez najlepszych, najbardziej światłych mieszkańców Pomorza. Dziś prezes Obajtek, który nie ma tutaj korzeni, prowadzi politykę w imieniu rządu do rozebrania Grupy Lotos.
My się na to nie zgadzamy Lotos z punktu widzenia samorządu terytorialnego to jest 70 mln złotych wpływów z podatku CIT. Nie chcemy tracić podatków, znakomitej kadry, nie chcemy tracić firmy której potencjał był przez lata na Pomorzu budowany.

Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska: