PO: Ziobro i Święczkowski zatajają 3 lata działania zorganizowanej grupy przestępczej w SKOK Wołomin

Brejza poinformował, że posłowie Platformy wystąpili w piątek „z serią interwencji do spółek Skarbu Państwa, żeby tę PiS-owską spółkę (Apella – PAP) związaną ze SKOK-ami, która wcześniej była przechowalnią polityków i ludzi PiS, prześwietlić”.

„Te informacje będziemy udostępniać opinii publicznej. Naprawdę politycy PiS niech się wytłumaczą, dlaczego opóźniali w 2006 r., w 2008 r., w 2009 r. nadzór nas SKOK-ami i dlaczego ludzie PiS ze SKOK Wołomin w swojej gazecie w 2010 r. promowali Jarosława Kaczyńskiego i atakowali polityków Platformy” – powiedział Brejza.

Poseł PO stwierdził też, że Ziobro i Święczkowski „nie mówią podstawowej rzeczy, zatajają to przed opinią publiczną”, że „zorganizowana grupa przestępcza, według ustaleń prokuratury, działała w SKOK Wołomin od roku 200

Joanna Mucha poinformowała, że ósemka posłów PO, obecnej i poprzedniej kadencji, którzy pracowali w podkomisji ds. SKOK-ów, a obecnie niektórzy z nich pracują w zespole parlamentarnym, który zajmuje się SKOK-ami, i którzy „znają sprawę SKOK-ów na wylot” – wydała wspólne oświadczenie. Są to, obok niej, Janusz Cichoń, Izabela Leszczyna, Jarosław Urbaniak, Marcin Święcicki, Marta Golbik, Krzysztof Brejza i Zofia Czernow.

Mucha zaznaczyła, że w oświadczeniu posłowie PO wyrażają oburzenie tym, w jaki sposób został potraktowany b. wiceszef KNF Wojciech Kwaśniak, osoba – jak podkreśliła Mucha – „o nieposzlakowanej opinii, osoba, która z narażeniem życia walczyła o stabilność polskiego systemu finansowego, ale także osoba, która została napadnięta, na którą zlecono zamach, która prawie została zabita”