Polska Fundacja Narodowa rozpoczęła kampanię informacyjną „Sprawiedliwość”

Celem statutowym Polskiej Fundacji Narodowej jest dbanie o dobry wizerunek Polski. Wymaga to oczywiście szerokich działań poza granicami kraju. Jednak budowa tego wizerunku zaczyna się w Polsce.

Reforma wymiaru sprawiedliwości to jedna z najważniejszych i jak pokazują sondaże opinii publicznej, również szeroko oczekiwanych przez Polaków zmian. Naszym obowiązkiem jest przedstawienie faktów, realnych, a nie wykreowanych problemów i rzeczywistej konstrukcji zmian, które są wprowadzane w wymiarze sprawiedliwości. Kampania prawdy o stanie sądownictwa i kampania rzetelnej informacji o tym czego dotyczą zmiany – to jest nasz cel i najważniejsze zadnie.

Fot. ŚWIECZAK

Premier Beata Szydło
Fot. ŚWIECZAK

Nasza kampania ma czysto informacyjny charakter. PFN nie bierze udziału w aktualnym sporze politycznym. Argument o tym, że jest to kampania partyjna jest całkowicie nie uprawniony.

Kampania będzie prowadzona na dwóch płaszczyznach: krajowej i zagranicznej. Warto zaznaczyć, że nie można skierować kampanii tylko na zewnątrz, ponieważ to działania tu w kraju doprowadziły do podważenia wizerunku Polski na zewnątrz. Dlatego kampania będzie skierowana do opinii publicznej w Polsce, ale także za granicą. W kampanii będą wykorzystane typowe dla tego typu projektów narzędzia marketingowe. Pojawiły się już bilbordy, będzie dedykowana strona internetowa, kampania telewizyjna i oczywiście internetowa.

Polska Fundacja Narodowa wykonuje swoje zadania i będzie działać na rzecz wizerunku Polski. Kwestia przedstawienia prawdziwego obrazu reform to dziś najważniejsza kwestia jaką zajmuje się PFN, ponieważ nieprawdziwe informacje rozprzestrzeniane w mediach krajowych i zagranicznych mają bezpośredni wpływ na wizerunek Polski i opinie o Polsce za granicą. To z kolei ma bezpośredni wpływ nie tylko na samopoczucie Polaków za granicą, ale na gospodarkę kraju i wymiar bezpieczeństwa Polski.

Kampania informacyjna „Sprawiedliwość” przeprowadzana w kraju będzie punktem wyjścia do kolejnych kwestii, które będziemy poruszać na arenie międzynarodowej.

– Debata, która rozpoczyna się przez akcję, ma przypomnieć, jakiej chcemy sprawiedliwości, a jaka ona jest w tej chwili – oświadczyła szefowa rządu.

Misją Polskiej Fundacji Narodowej jest budowa pozytywnego wizerunku Polski w kraju i za granicą. Powstała z inicjatywy 17 prezesów spółek Skarbu Państwa. Jest wpisana do KRS pod numerem 0000655791, z siedzibą w Warszawie przy Al. Jana Pawła II 12. 21 czerwca br., Polska Fundacja Narodowa wraz z Ministerstwem Sportu i Turystyki zaprezentowały innowacyjny projekt finansowania młodych perspektywicznych sportowców pod nazwą #team100. Kolejnymi projektami Fundacji są: Polsko-Amerykański Piknik Wojskowy i trwający projekt Zwiastun – program edukacyjny dla żołnierzy NATO stacjonujących w Polsce.