Schetyna: Atak PiS na Sąd Najwyższy to zapowiedź zamachu stanu

Grzegorz Schetyna zapowiedział na jutro specjalne posiedzenie zarządu krajowego Platformy Obywatelskiej ws. ustawy posłów PiS o Sądzie Najwyższym. Lider PO wezwał także prezydenta Andrzeja Dudę, aby ustosunkował się do zapisów projektu. – Prezydent Duda powinien stwierdzić niekonstytucyjność zamachu na Sąd Najwyższy – podkreślił.

Chcemy bardzo wyraźnie powiedzieć, że odbieramy ten akt jako zapowiedź zamachu stanu, to jest likwidacja niezależności Sądu Najwyższego, uderzenie we władzę sądowniczą, w trójpodział władz, uderzenie w demokrację parlamentarną i historię ostatnich 27 lat – powiedział Schetyna na czwartkowej konferencji w Sejmie.

Jak mówił, „wskazanie swoich sędziów SN ma skutkować podległością całej władzy sądowniczej”. Ale przede wszystkim – i o to chodzi prezesowi Kaczyńskiemu – on chce mieć wpływ nie tylko na dyscyplinowanie sędziów, ale też na to, co najważniejsze w demokracji – wolne wybory – powiedział szef PO.

Przypomniał, że SN stwierdza ważność wyborów. I jeżeli dojdzie do sfałszowania wyników wyborów, każdych, które są dzisiaj przed nami, to spolegliwy SN będzie akceptował ten werdykt, bo będzie odbierał sygnały i decyzje z Nowogrodzkiej” – powiedział lider PO.

Nie możemy do tego dopuścić, zrobimy wszystko, by zablokować program legislacyjny tej ustawy tu w Sejmie, a także aktywnościami zewnętrznymi. Na jutro zwołujemy specjalny zarząd krajowy, po którym przyjmiemy scenariusz następnych działań i przedstawimy go opinii publicznej – poinformował Schetyna.

Lider PO: Kaczyński się nie cofnie, to jest walka o wszystko

Na pytanie, jakie działania zamierzają podjąć Schetyna odpowiedział: Mamy swoje doświadczenia także w parlamencie jeśli chodzi o blokowanie pewnych projektów, ale tu nie wystarczy parlamentarna aktywność opozycji, będziemy chcieli występować tutaj wspólnie. Dodał, że scenariusz działań zostanie przedstawiony przez PO w piątek.

„Chcemy zrobić to w sposób powszechny, w którym będziemy w stanie pokazać i przekonać Polaków jak ważne są to zmiany, jak bardzo ucierpimy wszyscy, jeśli pozwolimy na takie działania PiS i Kaczyńskiemu. To dopiero początek walki, ale to jest etap, w którym widzimy, że Kaczyński się nie cofnie; to jest walka o wszystko. To jest walka o polską suwerenność i o Polskę demokratyczną, dlatego tak poważnie to traktujemy – powiedział szef PO.

Szef klubu PO Sławomir Neumann powiedział, że w środę nastąpił pierwszy krok ataku na niezależność polskich sądów, bo uchwalono ustawę o KRS i o sądach powszechnych”. „Po raz pierwszy dostał Jarosław Kaczyński narzędzie do wskazywania swoich sędziów. Po prokuratorach wskazywanych przez PiS teraz sędziowie będą wskazywani przez Kaczyńskiego. Zamach na SN to sytuacja niespotykana w żadnym demokratycznym kraju, to jest zamach lipcowy, zamach na modłę białoruską – mówił.
Zapowiedział, że „49 posłów PiS, którzy podpisali się pod projektem, mogą się spodziewać zarzutów karnych za udział w zamachu stanu”. I ci wszyscy, którzy podniosą rękę, czy chcieliby podnieść rękę za tym projektem, takich samych zarzutów mogą się spodziewać – dodał. Poinformował też, że PO będzie „wywoływać taką presję na polityków PiS, by zahamowali to złe działanie prezesa Kaczyńskiego”.

Dziś prokuratura jest Zbigniewa Ziobry, ale nie zawsze tak będzie. Wczoraj jeden z posłów PiS zachował się przyzwoicie, wystąpił przeciwko podwyżkom, drenowaniu kieszeni kierowców. Wierzę, że przy tym projekcie takich sprawiedliwych w PiS będzie więcej” – dodał Neumann.