Ustawa kagańcowa przyjęta. Sejm odrzucił uchwałę Senatu.

Sejmowa komisja sprawiedliwości i praw człowieka negatywnie zaopiniowała wczoraj uchwałę Senatu o odrzuceniu nowelizacji ustaw sądowych, która rozszerza odpowiedzialność dyscyplinarną sędziów i wprowadza zmiany w procedurze wyboru I prezesa Sądu Najwyższego.

Ustawa kagańcowa przyjęta. Sejm odrzucił uchwałę Senatu
fot.ŚWIECZAK

Poseł PiS Piotr Sak – przedstawiając sprawozdanie komisji – mówił, że części sędziów „niezawisłość pomyliła się z bezkarnością”. Politykom opozycji zarzucił zaś, że „nie mają krzty szacunku do konstytucji” i są „donosicielami, prowadzą antypolską działalność w imię doraźnych i politycznych celów”.

– Nigdy nie sądziłem, że marszałek Senatu, czy I prezes Sądu Najwyższego, staną się misjonarzami i krzewicielami bezprawia. Zamiast wesprzeć rząd w postępującej i bratobójczej batalii sędziowskiej, gdzie jedni sędziowie atakują drugich, opozycja, niestety, ten stan rzeczy nie tylko utrwala, ale i podsyca – mówił Sak.

– My nie dopuścimy do anarchii państwa. Nie ma na to zgody – mówił Wójcik, a posłowie opozycji krzyczeli „będziesz siedział!”. – Pani marszałek, mówię do pani Kidawy-Błońskiej, pyta pani, co zrobiliśmy? My zrobiliśmy to, czego wy nie zrobiliście – mówił polityk. – To wy zapraszacie Komisję Wenecką do Polski, to jest wasze podejście: zgięty kark i na kolanach – stwierdził Wójcik.

Ustawa kagańcowa przyjęta. Sejm odrzucił uchwałę Senatu.

Be Sociable, Share!