Afera w siatkówce: Prezydium PZPS chce zawieszenia prezesa!

17 listopada 2014 w Warszawskiej siedzibie PZPS,  odbywało się posiedzenie prezydium zarządu Polskiego Związku Piłki Siatkowej z udziałem Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej, na którym podjęto  decyzję o zwołaniu w trybie pilnym Zarządu PZPS na środę 19 listopada br. Zarząd zgodnie ze statutem, zajmie się podejmowanie decyzji kierując się prawem i dobrem polskiej siatkówki.

Po posiedzeniu odbyła się konferencja z udziałem mediów. Udział w niej wzięli:

– Andrzej Lemek Wiceprezes, Sekretarz Generalny PZPS
– Witold Roman, wiceprezes PZPS ,
– Jacek Kasprzyk członek Prezydium Zarządu PZPS,
– Konrad Piechocki członek Prezydium Zarządu PZPS,
– Waldemar Sagan członek Prezydium Zarządu PZPS,
– Sylwester Strzylak Przewodniczący Komisji Rewizyjnej

Witold Roman, wiceprezes do spraw  sportu i szkolenia, podczas konferencji prasowej przedstawił oświadczenie prezydium, które chce zawieszenia aresztowanego prezesa PZPS.

Afera w siatkówce: Prezydium PZPS chce zawieszenia prezesa! FOT. ŚWIECZAK

Witold Roman, wiceprezes PZPS
FOT. ŚWIECZAK

Podczas posiedzenia postanowiono o zwołaniu zarządu związku w trybie pilnym na 19 listopada. Prezydium przedstawi  Zarządowi rekomendację dotyczące zawieszenia panów Prezesa i Wiceprezesa w funkcji członków zarządu z uwagi na charakter ich obecnej sytuacji formalno-prawnej. PZSP informuje także, że posiada zdolność do wykonywania czynności statutowych gwarantujących działalność w pełnym zakresie. Prezydium zarekomenduje także przeprowadzenie audytu w związku przez uznaną, niezależną instytucję, aby zagwarantować naszym partnerom, sponsorom i kibicom pełną transparentność, wiarygodność finansową oraz rzetelność rozliczeń Mistrzostw Świata 2014. Nie chcemy, żeby to przykre wydarzenie położyło się cieniem na sukcesach polskiej siatkówki. Sukces sportowy, wizerunkowy i organizacyjny był bezsprzeczny, dzięki wieloletniej wytężonej pracy. Zrobimy wszystko, aby udowodnić naszym partnerom oraz kibicom, że związek nie zawiódł ich zaufania. PZPS nie komentuje osobistej sytuacji procesowej Prezesa i Wiceprezesa, przypomina jednak o domniemaniu niewinności i powstrzymanie się od przedwczesnych wyroków. Przypomina iż, postawione przez Prokuraturę zarzuty  dotyczą działań osób, a nie działą Związku – powiedział.

Wiceprezes Andrzej Lemek podczas konferencji odniósł się do listu otwartego Prezesów Pomorskiego, Lubelskiego, Podkarpackiego, Zachodniopomorskiego, Śląskiego, Łódzkiego i Podlaskiego Wojewódzkich Związków Piłki Siatkowej do Zarządu PZPS . – W żadnym z tych siedmiu województw nie odbyły się zarządy ani nikt z tychże zarządów nie brał w tym udziału, list podpisało tylko siedmiu prezesów. Autorzy nie występują w imieniu Wojewódzkich Związków Piłki Siatkowej, tylko wyłącznie w swoim własnym, do tego jeden z sygnatariuszy nie utożsamia się z treścią listu. Ci prezesi nie działają dla dobra siatkówki, jest to oświadczenie sześciu osób fizycznych nieuprawnionych przez statutowe władze WZPS do występowania w ich imieniu. Propozycje zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia mają na celu tylko destabilizację i być próbą ewentualnego przejęcia władzy. Wszystkie organy związku maja pełną zdolność do wykonywania swoich statutowych zadań – podkreślił.

Wiceprezes, Sekretarz Generalny Andrzej Lemek Afera w siatkówce: Prezydium PZPS chce zawieszenia prezesa! FOT. ŚWIECZAK

Wiceprezes, Sekretarz Generalny Andrzej Lemek
FOT. ŚWIECZAK

Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Sylwester Strzylak, oświadczył, że z racji pełnionej funkcji uczestniczy aktywnie we wszystkich bieżących działaniach związku. Zapewnił zebranych, że w jego opinii sytuacja jest całkowicie pod kontrolą i wszystko funkcjonuje tak jak powinno. Na Zarządzie w środę Komisja Rewizyjna również będzie uczestniczyła – przyznał.

Sylwester Strzylak Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Afera w siatkówce: Prezydium PZPS chce zawieszenia prezesa! FOT. ŚWIECZAK

Sylwester Strzylak Przewodniczący Komisji Rewizyjnej
FOT. ŚWIECZAK

Waldemar Sagan członek Prezydium Zarządu PZPS Afera w siatkówce: Prezydium PZPS chce zawieszenia prezesa! FOT. ŚWIECZAK