Gersdorf: Nie wy nam powinniście dziękować, tylko my wam

Przed budynkiem SN po raz kolejny zgromadzeni stworzyli „łańcuch światła” – akcję organizowaną przez ostatnie dni w całym kraju jako wyraz sprzeciwu wobec planowanych zmian w sądownictwie.

Gersdorf: Nie wy nam powinniście dziękować, tylko my wam

Manifestujący trzymali świece, flagi biało-czerwone i unijne, kartki z napisem „konstytucja”. Gdy do zebranych wyszli sędziowie, słychać było okrzyki: „dziękujemy”. Odśpiewano hymn Polski, skandowano „wolne sądy” i „chcemy weta”.
– Dziękuję, że uwierzyliście, że nie bronimy siebie, tylko Konstytucji i praw obywatelskich – mówiła I prezes Sądu Najwyższego Małgorzata Gersdorf do zgromadzonych w poniedziałek wieczorem przed gmachem tego sądu przy pl. Krasińskich w Warszawie.

– Nie wy nam powinniście dziękować, tylko my wam – powiedziała Gersdorf. Zaznaczyła, że podziękowania składa w imieniu wszystkich 10 tys. sędziów – SN i sądów wszystkich instancji. – Takiego wsparcia, jakiego państwo nam udzielili, nie widział świat – dodała.

„Udało się nam, a właściwie wam”

– Dziękuję w imieniu swoim i sędziów SN – bo wspierali mnie bardzo i zawsze czułam, że są ze mną, nawet wtedy, gdy przy pustej sali sejmowej oświadczałam o działalności SN w 2016 roku, wiedziałam, że są przy mnie sędziowie i jesteście wy. Że najważniejsza jest Konstytucja i zapisany tam trójpodział władz. Udało się nam, a właściwie wam – mówiła.

Do zgromadzonych wyszli także szef Krajowej Rady Sądownictwa Dariusz Zawistowski oraz b. prezes Trybunału Konstytucyjnego Andrzej Rzepliński.

Be Sociable, Share!