PGE Narodowy na operacyjnym plusie!

1,5 mln zł – to prognozowany zysk PL.2012+, operatora PGE Narodowego na koniec 2015 roku. To oznacza, że arena wybudowana na Euro 2012 po raz pierwszy w historii na poziomie operacyjnym osiągnie dodatni wyniki finansowy. Cel ten zrealizowano już w czwartym roku działalności stadionu.

2015 rok jest przełomowym dla PGE Narodowego. Dzięki konsekwentnie realizowanej strategii, stadion znalazł się na operacyjnym plusie. Podkreślmy, że PL.2012+ nie pobiera żadnych dotacji z budżetu państwa. Przypomnijmy już w 2014 roku spółka PL.2012+ była samofinansującym się przedsięwzięciem.

Działalność stadionu opiera się na trzech głównych liniach biznesowych: wydarzeniach całostadionowych, działalności biznesowej (eventy biznesowe, partnerstwa korporacyjne, loże VIP) oraz wynajmie powierzchni. Każda z tych linii jest równie ważna w kontekście wyniku finansowego. Dzięki zdywersyfikowanym źródłom przychodu, do kasy operatora w 2015 roku wpłynęło 46 mln zł. W porównaniu do 2013 roku, w którym to PL.2012+ przejęło zarządzanie obiektem, to wzrost o blisko 200 proc. Jednocześnie koszty utrzymania stadionu oraz koszty spółki, w tym samym czasie, spadły o 2,7 mln zł. Właśnie taki model zarządzania doprowadził do 1,5 mln operacyjnego zysku na koniec 2015 roku.

PGE Narodowy na operacyjnym plusie!

– Nasz pomysł na przychody opiera się przede wszystkim na stworzeniu silnej marki. To tworzy nieograniczone możliwości dla biznesu. Mamy trzy obszary działalności biznesowej, a w ramach tych obszarów funkcjonuje duża liczba produktów. Właśnie po to żeby zdywersyfikować przychody. Trudno by było utrzymać się tylko z meczów reprezentacji lub tylko z dużych wydarzeń, bo ich liczba w skali roku jest ograniczona. Choć z punktu widzenia całego naszego biznesu wielkie eventy trzeba uznać za kluczowe. Działają one jak koło zamachowe, które napędza sprzedaż lóż, miejsc biznesowych czy otrzymywania prowizji od naszych partnerów – podkreśla Tomasz Półgrabski, Prezes Zarządu PL.2012+.

2015 rok był na PGE Narodowym wyjątkowy także pod względem liczby wydarzeń. Łącznie na stadionie odbyło się ich ponad 500. 27 to imprezy obejmujące cały stadion. Wśród nich trzeba wyróżnić mecze piłkarskiej reprezentacji Polski, która w imponującym stylu wywalczyła awans do Euro 2016. PGE Narodowy to również miejsce biznesu. Łącznie w 2015 roku na stadionie odbyło się blisko 300 konferencji, targów, kongresów, bankietów oraz innych wydarzeń biznesowych. Całość dopełnia ponad 200 eventów społecznych. PGE Narodowy to również jeden z największych biurowców w Warszawie. Operator obiektu wynajął niemal całą przestrzeń z dostępnych 16 000 mkw. Swoje biura na stadionie ma w sumie 27 firm i organizacji. Wynajęte są także wszystkie loże VIP. Stałych najemców mają 32 loże. Pozostałe są wynajmowane na wielkie wydarzenia. W 2015 roku miały 100 proc. obłożenie.

PGE Narodowy to dziś obiekt, który żyje każdego dnia. Tylko w tym roku frekwencja przekroczyła już 1,7 mln gości, dzięki czemu jest to jedno z najpopularniejszych miejsc w Polsce.