Spotkanie prezydenta z inicjatorami referendów obywatelskich

18 sierpnia 2015r  prezydent Andrzej Duda spotkał się z inicjatorami obywatelskich inicjatyw referendalnych w sprawie wieku emerytalnego, obowiązku szkolnego sześciolatków i Lasów Państwowych. Spotkanie odbyło się w Pałacu Prezydenckim.

W spotkaniu udział wzięli :
– szef NSZZ „Solidarność” Piotr Duda,
– Tomasz i Karolina Elbanowscy ze stowarzyszenia Rzecznik Praw Rodziców,
– organizatorzy akcji na rzecz referendum ws. Lasów Państwowych.
– kandydatka PiS na premiera Beata Szydło,
– Małgorzata i Karol Lusarowie,
– Marcin Wiech,
– Piotr Słoka.
Z wnioskiem do prezydenta, by do wrześniowego referendum dopisać trzy pytania: o wiek emerytalny, obowiązek szkolny 6-latków i Lasy Państwowe, zwróciła się wiceprezes PiS Beata Szydło.

NSZZ „Solidarność” chciała w 2012 roku, aby w referendum Polacy wypowiedzieli się, czy są za utrzymaniem wieku emerytalnego (zanim podniesiono go do 67. roku życia), czyli 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. „Solidarność” złożyła w Sejmie prawie 1,4 mln podpisów pod wnioskiem o takie referendum. Sejm wniosku nie poparł.

Pod – zainicjowanym przez Stowarzyszenie Rzecznik Praw Rodziców – wnioskiem o referendum ws. obowiązku szkolnego 6-latków podpisało się prawie milion osób. Sejm wniosek odrzucił.

Do stycznia 2015 r. Prawo i Sprawiedliwość złożyło w Sejmie w sumie ponad 2,5 mln podpisów o przeprowadzenie ogólnopolskiego referendum ws. Lasów Państwowych; formalnie jest to inicjatywa obywatelska. Polacy mieliby odpowiedzieć na pytanie m.in. dot. finansowania Lasów Państwowych.

6 września zgodnie z inicjatywą poprzedniego prezydenta Bronisława Komorowskiego Polacy mają odpowiadać na trzy pytania:
– czy są „za wprowadzeniem jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu”;
– czy są „za utrzymaniem dotychczasowego sposobu finansowania partii politycznych z budżetu państwa”
– czy są „za wprowadzeniem zasady ogólnej rozstrzygania wątpliwości, co do wykładni przepisów prawa podatkowego na korzyść podatnika”.

Beata Szydło Wiceprezes PiS Spotkanie prezydenta z inicjatorami referendów obywatelskich fot. ŚWIECZAK

Beata Szydło
Wiceprezes PiS
Spotkanie prezydenta z inicjatorami referendów obywatelskich

Po spotkaniu z prezydentem wiceprezes PiS Beata Szydło powiedziała: – Dostaliśmy gwarancję, że referendum w tych trzech sprawach odbędzie się. Dodała, że rozważano różne formy zadania nowych pytań.

– Przyszliśmy tu w imieniu obywateli w ważnej sprawie społecznej, wszyscy musimy zabiegać i dbać bardzo o to, by obywatele mogli decydować o tym, jaka ma być Polska, jakie ma być ich państwo – mówiła. Dodała, że jej zdaniem to „przywilej, którego dziś w Polsce brakuje”.
Szef „Solidarności” Piotr Duda zaproponował by Polacy mogliby odpowiedzieć na zaproponowane nowe pytania przy okazji wyborów parlamentarnych, czyli 25 października.

Piotr Duda  Szef "Solidarności"  Spotkanie prezydenta z inicjatorami referendów obywatelskich fot. ŚWIECZAK

Piotr Duda
Szef „Solidarności”
Spotkanie prezydenta z inicjatorami referendów obywatelskich

– Ta decyzja pozostaje dzisiaj w rękach prezydenta – powiedziała Szydło i dodała, że poznamy ją jeszcze w tym tygodniu. – Dla nas najistotniejsze jest to, żeby te pytania zostały zadane i wszyscy zgodziliśmy się, że to dzisiaj pan prezydent Duda podejmie decyzje o terminie.

Karolina Elbanowska Prezes Stowarzyszenia Rzecznik Praw Rodziców Spotkanie prezydenta z inicjatorami referendów obywatelskich fot. ŚWIECZAK

Karolina Elbanowska
Prezes Stowarzyszenia Rzecznik Praw Rodziców